Pogovor z udeleženci Lova na prakso 2023

V sklopu projekta Lov na prakso smo lansko leto daljši čas sodelovali z vsemi štirimi prijavljenimi študenti, kar pomeni 100% uspešnost vseh prijavljenih v projektu.
Kako so doživeli projekt, kaj so senaučili in kakšna so njihova priporočila, si preberite v spodnjem pogovoru.

Se lahko na kratko predstaviš? 

Žan: Sem Žan Dolžan, študent Ekonomske fakultete v Ljubljani 2. letnik magistrskega študija na smeri računovodstvo in revizija. 
Amila: sem študentka tretjega letnika dodiplomskega študija na Ekonomski fakulteti, smer Denar in finance. Sem iz Izole, trenutno živim v Ljubljani med študijskim obdobjem. V Sloveniji sem že devet let, pred tem pa sem živela v Bosni in Hercegovini. Poleg svojega študija se z veseljem posvečam plesu in fitnesu, kar tudi aktivno treniram. Dodatno delam kot inštruktorica matematike in sem ponosna na svoje izjemne dosežke na evropskih tekmovanjih.
Ema: stara sem 25 let in prihajam iz Slovenske Bistrice. Diplomirala sem na Fakulteti za družbene vede, magistrski študij pa nadaljevala na Ekonomski fakulteti. Že v času študija sem se bila članica različnih društev na fakulteti, delala sem kot prostovoljka na projektih za otroke in mlade. Ob tem sem opravljala tudi različna študentska dela. Prosti čas rada preživljam v naravi, s prijatelji in družino. Sončne vikende pa najraje preživim na kolesu.
Jure: Na ljubljanski Pravni fakulteti sem zaključil magistrski študij. Že od nekdaj me je zanimalo delo v gospodarstvu, zato sem že v času študija pridobival izkušnje v odvetniški pisarni, prav tako pa sem bil tutor za korporacijsko pravo.

Kje si izvedel(a) za Lov na prakso in kaj te je najbolj pritegnilo?

Žan: Za Lov na prakso sem izvedel preko Kariernega centra Ekonomske fakultete. Najbolj me je pritegnilo to, da sem razmišljal o delu v reviziji in sem ta dogodek videl kot priložnost, da vidim kako delo revizorja poteka v praksi, način dela v podjetju Mazars, spoznati kader, sodelovanje z ostalimi študenti različnih smeri in pa možnost kasnejše zaposlitve. 
Amila: Za Lov na prakso sem zvedela na Kariernem sejmu na Ekonomski fakulteti (EF), kjer sem se tudi prijavila. 
Ema: Za Lov na prakso sem izvedela preko Kariernih centrov. Takrat sem bila v obdobju iskanja prve zaposlitve, zato sem se prijavila na skoraj vse dogodke, ki jih je organizirala fakulteta in kjer sem lahko pobližje spoznala podjetja. 
Jure: Za Lov na prakso sem izvedel preko fakultete. Pritegnil me je praktičen test, s katerim so izbirali praktikante.

Kakšna je bila izkušnja sodelovanja na projektu LNP? 

Žan: Izkušnja sodelovanja na projektu LNP je bila izjemno pozitivna. Čeprav sem se prijavil na prakso samo z namenom seznanjenja z delom v reviziji, sem hkrati spoznal tudi druge oddelke in dobil nekatere odgovore, ki so se mi pojavljali tekom študija. 
Amila: Prvič sem se udeležila dogodka te vrste in sem zelo navdušena, ker sem imela priložnost spoznati delovanje njihovega podjetja. Predavatelji so na izjemno razumljiv način predstavili, kako deluje njihovo podjetje, kar mi je pomagalo pri izbiri oddelka za prakso. Skupinski test, ki smo ga reševali na koncu, je zajel vse oddelke, kar je prispevalo k temu, da sem bolje razumela, kateri oddelek me najbolj privlači, in kje bi se želela izpopolnjevati. 
Ema: Izkušnja mi je ostala v pozitivnem spominu, ekipa na projektu je bila zelo majhna, vendar se je to na koncu zelo obrestovalo. Uživala sem ob predstavitvi različnih oddelkov na Mazarsu, saj sem pridobila bolj jasno sliko, kaj se na katerem oddelku pravzaprav dela. 
Jure: Moja izkušnja je bila zelo pozitivna, med drugim bi izpostavil predstavitev dela na različnih oddelkih iz prve roke, saj so jo pripravili zaposleni.

Kateri oddelek si izbral(a) za svojo prakso in zakaj?

Žan: Za svojo prakso sem izbral oddelek revizije, ker mi je bil ta oddelek najbližje že tekom študija. Prav tako mi je bila všeč njihova predstavitev in kader, ki sem ga spoznal tekom Lova na prakso.
Amila: Izbrala sem oddelek Finančno svetovanje, saj je povezano s smerjo katero študiram (Denar in finance). 
Ema: Za prakso nisem izbrala nobenega oddelka. Izpostavila sem željo po delu v oddelku IT revizije in po projektu se mi je ponudila priložnost za razgovor. Oddelek IT-ja se mi je zdel najbolj zanimiv, želela sem si pridobiti znanje o IT procesih in vedela sem, da mi lahko delo v tem oddelku to omogoči.
Jure: Za prakso sem izbral davčni oddelek. Davki so me zanimali že v času študija, v sklopu katerega so nam bili njihovi temelji praktično in zanimivo predstavljeni. Poleg tega je delo na področju davkov oprijemljivo, saj se na tak ali drugačen način dotaknejo ekonomskega delovanja večine posameznikov in gospodarskih subjektov.

Katere so 3 stvari, ki bi jih izpostavila glede dela pri Mazarsu?

Žan: Izpostavil bi prilagodljivost podjetja pri usklajevanju dela in študija, pripravljenost zaposlenih pri pomoči, ko naletim na probleme pri svojem delu in pa priložnost dela v različnih timih in tako naravno spoznavanje sodelavcev. 
Amila: Pri samem delu v Mazarsu bi izpostavila povezanost in dobre pozitivne odnose, ki prispevajo k boljšemu medsebojnem sodelovanju, nenehno usposabljanje ter razvijanje spretnosti in velika mreža stikov.  
Ema: Fleksibilnost, okolje kjer se lahko ogromno naučiš, dobra delovna klima. 
Jure: Najbolj bi izpostavil sodelavce, saj se z njimi ujamem. To je po mojem mnenju en najbolj pomembnih  faktorjev pri delu, saj z njimi preživim zelo veliko časa. Poleg tega se je mogoče preko prakse veliko naučiti. Izpostavil bi tudi, da naše stranke delujejo na zelo različnih področjih, kar delu doda širino.

Kaj bi svetoval(a) bralcem tega intervjuja, ki se zanimajo za prijavo in začetek kariere pri Mazarsu?

Žan: Bralcem bi svetoval, da se na projekt prijavijo, saj časovno vzame le en popoldan. V najslabšem primeru bodo spoznali, da jih ne zanima delo v oddelkih, ki jih ponuja Mazars, v nasprotnem primeru pa bodo spoznali mnogo različnih oddelkov in pa mogoče našli nekaj novega, kar jih zanima in dobili odlično priložnost za zaposlitev, brez zahtevnih in stresnih intervjujev. 
Amila: Ta projekt LNP, pa tudi samo delo v Mazarsu, bi toplo priporočila vsem, ki želijo pridobiti praktične izkušnje in se povezati s potencialnimi delodajalci. Priporočam, da se čim prej spustite v te vode, saj boste na ta način boljše razumeli, kako se teorija, ki jo pridobiš na fakulteti, prenaša v resnično delovno okolje.
Ema: Vsekakor priporočam prijavo na projekt Lov na prakso, saj odpira ogromno kariernih priložnosti za naprej. Spoznal se boš z delom vsakega posameznega oddelka, spoznal boš nove ljudi od katerih boš lahko prejel informacije iz prve roke. Prav tako je del projekta tudi mini tekmovanje, kjer se boš lahko preizkusil v delu na posameznem oddelku in iz prve roke ugotovil, koliko te ta področja sploh zanimajo. 
Jure: Da se naj le prijavijo na Lov na prakso! Izkušnja je zelo zanimiva in praktična.